Menu

10.08 | Tongeren. basiliek : inspeling nieuw transeptorgel

Op zondag 10 augustus wordt om 20.00u in de basiliek van Tongeren een nieuw orgel feestelijk in gebruik genomen. Het instrument is gebouwd door de 'manufacture d'orgues Thomas' uit Ster-Francorchamps en is geconcipieerd als een uitgebreid koororgel met twee manualen, pedaal en 21 registers. Het wordt gerealiseerd als een zogenaamd ‘zwaluwnestorgel’, omdat het geplaatst wordt op een klein doksaal dat de vorm heeft van een zwaluwnest, in het zuidertransept van de basiliek. 

In de basiliek was vanaf de 14de eeuw tot bij de afbraak van het koordoksaal in de 19de eeuw een koororgel aanwezig. Na de integrale binnen-restauratie van de basiliek werd in 2010 vastgesteld dat er diende uitgekeken te worden naar een definitieve plaats voor een (nieuw) koororgel. Uit nauw overleg tussen de inspecteurs van Monumenten & Landschappen, kerkfabriek, architecten, deken en organist werd geopteerd voor een geheel nieuwe situatie. Deze diende wel aan te sluiten met de rijke muziek- en orgeltraditie in de Tongerse basiliek. De vzw Vrienden van het Le Picard-orgel van de basiliek nam het initiatief en de verantwoordelijkheid om dit project te begeleiden en er de nodige financiële middelen voor te vinden. Architectenbureau Janssen maakte het ontwerp voor het nieuwe doksaal.

Opmerkelijk is dat het integrale project volledig gefinancierd wordt door privé-personen, door sponsoring en mecenaat: géén overheidssubsidie, geen bijdragen van provincie, stad noch kerkfabriek. De verkoop van het tijdelijke koororgel (eigendom van de vzw vrienden van het Le Picard-orgel) was het startkapitaal en de rest wordt gezocht via formules van peter- of meterschap, giften en bijdragen die dankzij een samenwerking met de Koning Boudewijnstichting fiscaal aftrekbaar zijn. 

Het nieuwe koororgel heeft volgende dispositie:

Hoofdwerk
Principal 8
Rohrflöte 8
Octava 4
Spitzflöte 4
Nasat 3
Mixtuur III
Cornet III
Trompete 8

Onderwerk
Gedackt 8
Quintadena 8
Principal 4
Rohrflöte 4
Octave 2
Waldflöte 2
Sext-quialtera I
Dulzian 8

Pedaal
Sub Bass 16
Principal Bass 8
Posaunen Bass 16
Trompeten Bass 8

Tremulant
Cymbelstern

Koppelingen: HW+OW / Ped. + HW / Ped. + OW 

Toonhoogte: a’ = 441 Hz / Stemming: Lehman

Alle berichten »

Gepost op 18 juli 2014