Menu

Buxtehudeprijs 2018 voor Harald Vogel

Op zaterdag 15 september 2018 wordt de 'Buxtehudepreis 2018' door de stad Lübeck uitgereikt aan Harald Vogel. De Hanzestad Lübeck eert hiermee de bijondere verdienste van Harald Vogel op het terrein van de Noord-Duitse orgelkunst en de verspreiding van de muziek van Dietrich Buxtehude.

Harald Vogel (°1941) is organist en docent orgel aan de Hochschule für Künste te Bremen. De studie van originele instrumenten, oude speelwijzen en de historische uitvoeringspraktijk is zijn levenwerk . De oprichting van de 'Norddeutsche Orgelakademie' heeft sinds 2002 organisten uit de hele wereld beïnvloed in hun speelstijl en in hun bewustzijn in het omgaan met historische orgels. Hij heeft een internationale carrière als organist en is de eerste uitvoerder die het volledige orgeloeuvre van Dietrich Buxtehude op historische orgels op cd heeft vastgelegd. Harald Vogel organiseert reeds meer dan 30 jaar het 'Dollard Festival' . Als orgeldeskundige van de Evangelisch-Gereformeerde Kerk begeleidde hij talrijke orgelrestauraties en nieuwbouwprojecten.

De Technische Universiteit van Lulea (Zweden) gaf Harald Vogel in 2008 een eredoctoraat als erkenning voor zijn werk als orgelexpert in het restauratie- en reconstructieproject van het orgel in de Duitse kerk in de oude binnenstad van Stockholm. Voor de opname van de werken J.P. Sweelinck op het zwaluwnestorgel  te Lemgo ontving hij de muziekprijs ECHO Klassik 2012. In de categorie '"Instrumentalist des Jahres' 2014 kreeg hij nog een eredoctoraat van Oberlin College in Ohio (USA ).

 

Alle berichten »

Gepost op 14 september 2018