Menu

Enkele bedenkingen bij de aan gang zijnde ingrepen aan het unieke drieklaviersorgel van Van Bever in Etterbeek

Organist Wannes Vanderhoeven (Mechelen) schreef volgende bedenkingen bij de aan de gang zijnde ingrepen aan het unieke intact gebleven drieklaviersorgel van de gebroeders Van Bever in de dominicanenkerk te Etterbeek. Verdere info vind je in andere berichten op deze pagina.

Enkele gedachten die ik ook deelde met de lokale verantwoordelijken:
-Het klopt dat, doordat op dit type orgel meestal niet alle klavieren van een Barkermachine voorzien zijn, het toucher bij het spelen op het Positif gekoppeld aan het Récit, zwaarder is dan wanneer je het G.O. via de Barker bespeelt. Dat dit ietwat zwaardere toucher het uitvoeren van moeilijke passages uit de grote orgelliteratuur onmogelijk zou maken, is volledig uit de lucht gegrepen. Zelf heb ik bij verschillende bezoeken aan het instrument op geen enkele manier het toucher als te zwaar ervaren.

Als dat toch zo zou zijn, dan heb je argumenten om heel wat prachtige Cavaillé-Coll-orgels op dezelfde manier aan te pakken, en dan zwijg ik nog over een paar grotere Nederlandse stadsorgels, die een véél zwaarder toucher hebben (ik noem voor de vuist weg, en uit eigen ervaring: Gorinchem, Enschede, Deventer; bij het laatstgenoemde orgel, met echt wel een erg zwaar toucher, maakte de vorige organist-titularis er geen trouwens geen enkel probleem van om er de moeilijkste werken van Messiaen te spelen). Om het wat dichter bij huis te zoeken: ga eens in Lier (Sint-Gummarus) en Bonheiden (O.-L.-Vrouw) spelen, daar heb je het recht om van een zwaar toucher te spreken bij gekoppelde klavieren. En toch lukken professionele organisten er zelfs daar in om het grote repertoire op een convenabele manier te spelen!
Overigens, het karakter van het toucher van een orgel met elektrische of pneumatische tractuur mag niet normerend zijn voor instrumenten met mechanische tractuur.
Als je een in die categorie een boterzacht toucher zoekt, kan je in Brussel op een aantal representatieve instrumenten terecht: ik noem bvb. Karmelietenkerk (Schyven/Roethinger); Schaerbeek (Klais) en Terkameren (Walcker).

-Het Van Bever-orgel is dermate waardevol en integer als technisch en artistiek concept, dat er maar één valabele optie is: afblijven en niets aan wijzigen. Er zijn nog maar weinig orgeldossiers op mijn bureau gepasseerd waar het zó duidelijk is. Laat ons niet vergeten dat we hier met een topinstrument uit ons patrimonium te maken hebben, ook wat de monumentale waarde betreft.

Een aantal keren had ik het genoegen om als vervangend organist deel te nemen aan de liturgie in de Dominicanenkerk. Een liturgie waarin ik tot mijn genoegen een streven naar hoog intellectueel en artistiek niveau kon vaststellen en waar ik met plezier aan deelnam. Mijn persoonlijke wens is dat dit streven naar kwaliteit ook zou worden doorgezet in de omgang met het Van Bever-orgel. En in dat geval is er vandaag maar één valabele optie: onaangetast laten en geen elektrische apparatuur toevoegen."

Alle berichten »

Gepost op 08 augustus 2014