Menu

Het Orgelpark (Amsterdam) bouwt een nieuw barokorgel

Het Orgelpark, het concertpodium in Amsterdam dat het orgel in het muziekleven wil integreren, gaat een nieuw orgel bouwen. Uitgangspunt is het klankconcept dat Arp Schnitger in de 17de eeuw ontwikkelde. Tevens wordt het orgel voorzien van 21ste-eeuwse technologie.

Het Orgelpark beschikt al over een replica van een middeleeuws orgel en over twee grote romantische orgels. Tot nu toe ontbrak een orgel dat die twee ‘werelden’ verbindt, geschikt voor muziek van componisten als Dietrich Buxtehude en Georg Böhm, en zeker ook Johann Sebastian Bach. Om deze muziek recht te doen, overweegt het Orgelpark het nieuwe instrument van twee historische stemmingen te voorzien.

Het Orgelpark wil dat het nieuwe orgel tevens tot het maken van nieuwe muziek inspireert. Daarom zal het niet alleen 17de-eeuws mechanisch, maar ook 21ste-eeuws digitaal bespeelbaar zijn. Om dit mogelijk te maken, zal het orgel zogeheten ‘springladen’ krijgen, waarbij elke pijp een eigen ventiel heeft. Door deze ventielen met 21ste-eeuwse techniek aan te sturen, kan de organist elk van de geplande 3500 pijpen met elke andere pijp in elke willekeurige volgorde laten klinken.

Het Orgelpark heeft ervaring met het combineren van klankconcepten uit het verleden en 21ste-eeuwse technologie. In 2011 werd het historische Sauer-orgel van MIDI-techniek voorzien. Sindsdien zijn diverse nieuwe, voorheen ondenkbare composities in première gegaan.

Het orgelbouwproject wordt gedragen door een kernteam van vijf leden. Voorzitter is Loek Dijkman, tevens voorzitter van de Stichting Het Orgelpark. De andere leden zijn Johan Luijmes (artistiek leider van het Orgelpark), Hans Fidom (wetenschappelijk medewerker van het Orgelpark en bijzonder hoogleraar Orgelkunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam), Peter Peters (wetenschaps- en techniekonderzoeker aan de Universiteit Maastricht) en Hans Elbertse (namens Elbertse Orgelmakers te Soest, het bedrijf dat als hoofdaannemer van het project zal optreden). Er zal niet alleen aandacht zijn voor de vraag hoe het orgel precies gebouwd moet worden; ook

zullen de discussies die daarmee samenhangen nauwkeurig in kaart gebracht worden.

Het Orgelpark zal het project internationaal verankeren door kenners uit heel Europa samen te brengen in een ‘Reference Group’. Deze groep wordt gevormd door musicologen, musici en technici. Het Orgelpark heeft tevens een weblog geopend, waarop ieder die dat wil mee kan discussiëren.

Het Orgelpark is gevestigd aan de Gerard Brandtstraat 26 in Amsterdam, pal naast het Vondelpark. Zie voor meer informatie en het weblog over het nieuwe orgel de website van het Orgelpark: www.orgelpark.nl. Het nieuwe orgel zal het huidige Van Leeuwen-orgel uit 1954 vervangen.

Alle berichten »

Gepost op 15 oktober 2013