Menu

In memoriam Guido Persoons (8 april 1931 – 21 februari 2014)

Op 21 februari overleed em. prof. dr. Guido Persoons in Weert, waar hij een buitenhuis had. Guido Persoons was een bijzondere figuur in het Vlaamse muziek- en cultuurleven. Als zoon van de Antwerpse dirigent, componist en muziekleraar Gust Persoons (1905-1971) was hij ingewijd in het Antwerpse muziekleven, dat hij tot in de kleinste en donkerste hoeken kende en waarover hij even interessante als smakelijke anekdotes kon vertellen.

In 1968 behaalde Guido Persoons zijn doctorsgraad op een proefschrift over de orgels en de organisten van de Antwerpse Kathedraal, een onderzoek dat hem nooit meer zou loslaten, maar hem zeker niet beperkte. Hij was een veelzijdig man die niet alleen de muziek, maar ook de beeldende kunsten tot zijn vakgebied mocht rekenen. Die veelzijdigheid vertaalde zich ook in zijn loopbaan en in zijn publicaties. Van 1968 tot aan zijn emeritaat in 1996 was hij aan de KU Leuven verbonden als docent in de opleiding musicologie. In die hoedanigheid begeleidde hij vele jonge musicologen die hun proefschrift aan een onderwerp uit de Vlaamse muziekgeschiedenis wilden wijden. Daarnaast was hij, sinds 1962, wetenschappelijk bibliothecaris van de bibliotheek van de Antwerpse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, waar hij in moeilijke omstandigheden de collectie probeerde te inventariseren en te vrijwaren.

Over beide kunstdomeinen heeft hij druk gepubliceerd, steeds met een focus op Antwerpen. Zijn publicatielijst vermeldt zowel bijdragen over orgelbouw, muziekdrukkers en componisten, als over beeldende kunstenaars als Nicaise de Keyser, Frans Mortelmans of Jos Hendrickx. Met publicaties en tentoonstellingen heeft hij op zijn manier een deel van de Vlaamse cultuurgeschiedenis gedocumenteerd, bestudeerd en voor het nageslacht bewaard. Persoons was ook de hoofdredacteur van het jubileumboek van het Koninklijk Vlaams Conservatorium (1998) en hij toonde zich een vurig pleitbezorger van het Studiecentrum Vlaamse Muziek.

[Jan Dewilde | uit Nieuwsbrief 132 van het Studiecentrum Vlaamse Muziek - februari 2014]

Alle berichten »

Gepost op 26 februari 2014