Menu

Nicolas De Troyer geselecteerd voor het 11de internationaal Schnitger orgelconcours 2015 te Alkmaar

Nicolas De Troyer hoort bij de 12 organisten die geselecteerd zijn voor het 11de internationaal Schnitger orgelconcours 2015 in de Grote Sint Laurenskerk en Kapelkerk in Alkmaar. Allen zijn vakorganisten en vergevorderde orgelstudenten die geboren zijn na 30 juni 1979.

Er zijn drie rondes. Tijdens de eerste ronde op 26 en 27 juni 2015 bespelen de deelnemers zowel het Van Covelensorgel en het Van Hagerbeer/Schnitgerorgel. De jury selecteert uit de deelnemers degenen die doorgaan naar de tweede ronde die doorgaat op het Müllerorgel in de Kapelkerk waar werk van Bach is geprogrammeerd. De kandidaten die slagen in de tweede ronde gaan door naar de finale op vrijdag 3 juli waar zij een programma van 30 minuten dienen te spelen met werk van Buxtehude, Bach en een vrij werk naar keuze en een nieuwe compositie van maximaal 6 minuten gecomponeerd na 1990 en uitvoerbaar op het Van Hagerbeer-Schnitgerorgel of het Van Covelensorgel.

Dit zijn de organisten die zullen deelnemen aan het concours:IJsbrand ter Haar - Nederland
Heejin Kim - Zuid Korea
Jochem Schuurman - Nederland
Diederik Blankesteijn - Nederland
Giovanna Riboli - Italië
Hugo Bakker - Nederland
Tomoko Kitamura - Japan
Nicolas De Troyer - België
Manuel Schuen - Oostenrijk
Megumi Hamaya - Japan
Maarten Havinga - Nederland
Adriaan Hoek - Nederland

De jury bestaat uit Albrecht Koch (Freiberg), Kimberly Marshall (USA), Karin Nelsen (Göteborg), Reitze Smits (Utrecht en Krzysztof Urbaniak (Lodz).


Nicolas De Troyer behaalde aan de hogeschool LUCA, campus Lemmens te Leuven in 2007 de graad van 'meester in de muziek' met de grootste onderscheiding voor zijn hoofdinstrument orgel. Daarnaast behaalde hij in 2010 het masterdiploma klavecimbel met onderscheiding. In datzelfde jaar beëindigde hij zijn voorgezette orgelstudies (master na master) met een recitalconcert in de Brusselse kathedraal rond de thematiek van licht en verrijzenis in de hedendaagse orgelmuziek. Hij behaalde deze graad met de grootste onderscheiding en felicitaties van de jury.

Nicolas studeerde eveneens muziekwetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven en behaalde in juni 2012 het diploma van 'Master of Arts in de musicologie' met onderscheiding.

thans is Nicolas is leraar orgel, klavecimbel, begeleidingspraktijk, harmonie en muziekgeschiedenis aan verschillende muziekacademies.

Hij nam reeds met succes deel aan verschillende internationale orgelconcours. In 2002 werd hij laureaat van de Axion Classics-wedstrijd van Dexia Bank. In 2006 werd hij winnaar van het elfde internationale orgelconcours te Leiden in de categorie 'Orgelmuziek XXe eeuw'. In 2007 werd hij laureaat van het twaalfde internationale César Franckconcours te Haarlem.

Nicolas is organist van het historische orgel van de Sint-Pauluskerk te Antwerpen, alsook aan de dekanale Sint-Pieterskerk te Hamme en de dominicanenkerk te Brussel.

Bart Jacobs, thans o.m. organist aan de Sint-Goedele en Sint-Michielskathedraal te Brussel, de eerste prijs op het internationaal Schnitger orgelconcours Alkmaar in 2009.

Verdere info: www.orgelfestivalholland.nl

Alle berichten »

Gepost op 17 april 2015