Menu

Nieuw orgel voor nieuwe concertzaal van Radio France

Radio France heeft aan orgelmaker Gerhard Grenzing de opdracht gegeven om een orgel te realiseren voor haar nieuw auditorium met 1400 plaatsen. Op 6 en 7 november werd het nieuwe instrument in het atelier van El Papiol bij Barcelona voorgesteld, alvorens het in de nieuwe concertzaal in Frankrijk zal worden opgebouwd.

De bouw van een nieuw orgel is altijd een gebeurtenis, in het bijzonder wanneer het om een instrument van deze omvang gaat dat bestemd is voor een concertzaal. Om deze belangrijke etappe in de bouwgeschiedenis te markeren, werd een exceptioneel recital gegeven door vijf organisten die deel uitmaken van de expertencommissie van Radio France. Een breed publiek van specialisten van over de hele wereld kreeg aldus de mogelijkheid om het nieuwe instrument te beoordleen.

De installatie van het Grenzing-orgel in de gebouwen van Radio France zal aanvangen in de lente van 2014. Het orgel telt 96 registers met 5055 pijpen verdeeld over vier klavieren en pedaal. De organisten zullen naast een mechanische speeltafel 'en fenêtre' ook een mobiele speeltafel ter beschikking hebben die op de scène kan worden geplaatst.

Het nieuwe instrument maakt gebruik van zowel traditionele als nieuwe technologieën.

Alle berichten »

Gepost op 20 december 2013