Menu

13.4 | Orgelbouwer en -adviseur Gerard Pels (1955-2014) plots overleden

Orgelmaker en -adviseur Gerard Pels is op 13 april 2014 plots overleden. Zijn zus en een werknemer vonden hem levenloos aan in zijn appartement aan het Eilandje in Antwerpen. 

Gerard Pels was orgelbouwer en zaakvoerder van Pels D'Hondt Orgelbouw in Herselt. Hij werd in 1955 geboren in Alkmaar (NL). Zijn vader was orgelbouwer Bernard Pels die in 1962 verhuisde naar Herselt waar hij het orgelmakersatelier van zijn schoonvader D'Hondt verder zette.

In 1987 gaf Bernard Pels de fakkel als zaakvoerder door aan zoon Gerard die het bedrijf tot op vandaag heeft verder gezet. Naast restauratie van historische orgels legde de orgelmakerij zich ook toe op renovatie van 20ste-eeuwse orgels.

Hij was lid van International Society of Organbuilders (ISO) en nam in de jaren 1990 het hoofdredacteurschap waar van het ISO Journal.
Ook voor Orgelkunst schreef Gerard Pels enkele bijdragen.

In 2004 maakte hij een kleine fictiefilm 'SuperOktav' die zich volledig afspeelt in en rond orgels en orgelbouwers.

Sedert 2011 behartigde Gerard Pels ook enkele belangrijke restauratiedossiers. Zo werd hij o.m. aangesteld als ontwerper voor de restauratie van het Schyven-orgel (1891) van de O.L.V.-kathedraal en het historisch orgel van de Sint-Pauluskerk te Antwerpen. Daarnaast zijn drie door de Vlaamse Overheid gesubsidieerde restauraties (Ottenburg, Neeroeteren en Tielt-Winge) in uitvoering.

Gerard Pels wordt op Goede Vrijdag 18 april a.s. om 10u30 begraven in de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal te Antwerpen.

 Overlijdensbericht__Gerard_Pels_.pdf

Alle berichten »

Gepost op 13 april 2014