Menu

The Haarlem essays — Celebrating Fifty International Organ Festivals

Het Orgelfestival Haarlem behoort tot de langstlopende orgelfestivals ter wereld. Het eerste ImprovisatieConcours vond plaats in 1951 op initiatief van de toenmalige wethouder van cultuur, Daaf Geluk. In 1955 werd de ZomerAcademie voor het eerst gehouden en in de jaren zestig en zeventig groeide ‘Haarlem’ uit tot het mekka van de internationale orgelwereld. Met zijn focus op concertante, moderne improvisatie (het concours) en op het orgelrepertoire uit vijf eeuwen (de academie en concerten), heeft ‘Haarlem’ een avontuurlijke en wellicht enigszins seculiere reputatie opgebouwd. Ter gelegenheid van het 50ste festival is deze rijke geschiedenis beschreven in The Haarlem Essays, een omvangrijke verzameling Engelstalige artikelen, interviews en portretten. Het boek is boeiend voor zowel vakorganisten als (orgel-) muziekliefhebbers.

De diverse bijdragen van internationale auteurs behandelen enerzijds de geschiedenis en ontwikkeling van het Concours en de Zomerakademie. Daarnaast worden vele aspecten van het orgel en zijn repertoire belicht. De bijlagen bevatten verder een compleet overzicht van alle concoursen (inclusief juryleden en deelnemers) en alle thema’s van de 49 concoursfinales tot 2012.

In het boek treffen we bijdragen aan van auteurs als Ton Koopman, Peter Planyavsky, Jan Raas, Hans Fidom, Peter Ouwerkerk, Jan Hage, Leo Samama, Roman Summereder, Joris Verdin, Christoph Wolff en Jean-Claude Zehnder. Festival-prominenten als Piet Kee, Hans Haselböck en Luigi Ferdinando Tagliavini worden geinterviewd, maar ook concoursdeelnemers en ‘toevallige’ concertbezoekers komen aan het woord.

Een cd met zeven winnende improvisaties (waaronder Piet Kee (1955), Hans Haselböck (1959), Jan Jongepier (1971) en Jan Raas (1977), maar ook recentere improvisaties uit 2010) completeren de jubileumuitgave. De cd, die niet los verkrijgbaar zal zijn, is een uniek klankdocument waarop de gedaantewisselingen van het Müller-orgel door de tijd heen te horen zijn.

The Haarlem Essays is uitgegeven door J. Butz Verlag te Bonn. Paul Peeters was eindredacteur; de vertalingen zijn van de hand van Stephen Taylor. Het boek bevat 480 bladzijden en meer dan 150 (deels kleuren-)illustraties.

Het is verkrijgbaar op 15 juli, op de avond van het jubileumconcert, en na deze datum bij Broekmans & Van Poppel, die de distributie in Nederland verzorgt. Buiten Nederland is J. Butz Verlag Bonn de distributeur.

Prijs: € 35,95

ISBN 978-3-928412-15-5

Alle berichten »

Gepost op 27 juni 2014