Menu

Jean Guillou (88) overleden

De Franse organist Jean Guillou is op zaterdag 26 januari 2019 overleden. Hij werd geboren in Angers in 1930 en studeerde aan het Conservatorium van Parijs, waar hij leerling was van Marcel Dupré, Maurice Duruflé en Olivier Messiaen.

Vanaf 1955 werd hij benoemd tot leraar orgel en compositie aan het Instituto di Musica Sacra in Lissabon. In 1958 verhuisde hij naar Berlijn. Nadien keerde hij terug naar Parijs, waar hij in 1963 werd benoemd tot organist van de Eglise Saint-Eustache.

Jean Guillou wordt erkend als een toonaangevende componist met zowel solowerken voor piano en orgel, werken voor kamermuziek, koor en diverse bezettingen.

Hij heeft het orgelrepertoire verrijkt met een reeks buitengewone transcripties van orkestwerken van componisten o.m. van Bach, Händel, Liszt, Prokofiev, Rachmaninov, Mussorgsky, Tchaikovsky en Stravinsky.

Met de publicatie van zijn boek "L'orgue, Souvenir et Avenir" (Symmetrie, 2010) is gebleken dat hij een leidende figuur was op het gebied van orgelbouw en -ontwerp. Zijn ideeën hebben opmerkelijke realisaties gegenereerd (Alpe d'Huez, Tonhalle Zürich, Chant d'Oiseau in Brussel Tenerife Auditorium, het conservatorium in Napels).

Jean Guillou heeft meer dan 100 opnames gemaakt voor Philips-Universal, Dorian, CBS, Festivo, Augure. De meeste van zijn composities zijn uitgegeven door Schott Music.

Hij gaf ruim 40 jaar vele masterclasses over de hele wereld en doceerde zowel orgelinterpretatie als -improvisatie.

Alle Meldungen

am 26 januari 2019