Menu

Gabriël Verschraegen (1919-1981): Integraal orgelwerk in twee delen |

description

Orgelkunst heeft ruim anderhalf jaar gewerkt aan een eerste uitgave van het integrale orgelwerk van de Gentse componist en organist Gabriël Verschraegen (1919-1981).
Nadat eind 2012 alle orgelwerken (samen met een historische opname van zijn concerto voor orgel, strijkers en pauken) in een dubbelcd-box als bonus bij het decembernummer van Orgelkunst werden gevoegd, is onlangs het orgelwerk uitgegeven in twee volumes. Verschraegens eerste orgelcompositie dateert van 1945, zijn laatste van 1974. In een eerste band zijn de liedgebonden orgelwerken opgenomen. Het tweede volume bevat de vrije orgelwerken. De achttien orgelcomposities zijn per band chronologisch geordend.
Het voorwoord bevat een biografie, een beschrijving van elke compositie met bronvermelding en de dispositie van het Klais-orgel van de Sint-Baafskathedraal te Gent waar Verschraegen organist was. Mogelijke varianten en fouten zijn onderaan in de partituur vermeld. Van de Litanie zijn twee versies gepubliceerd: een versie die teruggaat op het autograaf en een versie gebaseerd op de eerste druk van het Gents Orgelcentrum.

De twee delen samen bevatten 158 bladzijden muziek. Elk deel wordt voorafgegaan door een uitvoerig voorwoord in het Nederlands en het Engels.
De uitgave kost € 55 (België: € 48) en kan besteld worden via overschrijving op bankrekeningnummer IBAN: BE09 4366 2049 9157 BIC: KREDBEBB met vermelding 'uitgave Verschraegen'.

De dubbelcd-box met het integrale orgelœuvre van Verschraegen en het bijhorend tijdschrift is nog steeds te verkrijgen. Deze opname werd gerealiseerd op het Klais-orgel van de Sint-Baafskathedraal.

contents

deel 1: liedgerelateerde orgelwerken: Partita per Octavo Tono super 'Veni Creator', Choraalvoorspel op 'Veni Creator', Preludium, Interludium en Postludium (toccata) op 'Puer Natus est', Choraal-Praeludium op 'Placare', Postludium op 'Gaudeamus', Jesu Redemptor omnium, Puer nobis nascitur, Choraalvoorspel op 'Sanctus uit de IVe mis', Variaties op het Vlaams Kerstlied 'O Corydon', Toccata Te Deum.

deel 2: vrije orgelwerken: Sonate in e, Passacaglia, Preludium in C, Toccata in h, Preludium en Fuga in C, Litanie [A], Litanie [B], Sonata da Chiesa, Fantasia.

Order now