Menu

Gent . Sint-Baafskathedraal presentatieconcert nieuwe 2cd-box van Orgelkunst

Op zondag 25 november 2012 wordt om 17.00u in de Gentse Sint-Baafskathedraal een presentatieconcert gehouden n.a.v. de nieuwe Orgelkunstpublicatie van een dubbelcd-box met het integrale orgelwerk van de Gentse kathedraalorganist, pedagoog en componist Gabriël Verschraegen (1919-1981). 

Aan dit ambitieus project hebben vijf Vlaamse organisten hun medewerking verleend: Jo Van Eetvelde, Edward De Geest, Dirk Verschraegen, Frank Heye en Nicolas De Troyer. De opname werd gerealiseerd op het Klais-orgel van de Sint-Baafskathedraal te Gent.

Gabriël Verschraegen verrijkte de Vlaamse orgelliteratuur met heel wat belangrijke composities die hun inspiratie vonden in het gregoriaans, de barokke vormen van Buxtehude en Bach, de neoclassici à la Paul Hindemith en de klankenwereld van Max Reger.

Deze uitgave verschijnt bij Orgelkunst vzw en kwam tot stand dank zij de steun van het kerkbestuur van de Sint-Baafskathedraal, het Gentse Orgelcentrum vzw en het Ministerie van de Vlaamse Overheid.

Gabriël Verschraegen was van 1944 tot aan zijn plotse dood in 1981 titularis-organist van het vijfklaviers Klais-orgel van de Sint-Baafskathedraal te Gent. Hij studeerde aan het Lemmensinstituut en het Gentse conservatorium onder meer bij Flor Peeters en Toussaint De Sutter. In 1950 werd hij leraar orgel aan het Koninklijk Conservatorium te Gent. In 1962 werd hij directeur van de Muziekacademie te Lokeren. Vervolgens werd hij in 1970  aangesteld als directeur van het Gentse conservatorium aan de Hoogpoort. Hij genoot internationale bekendheid als organist en maakte concertreizen doorheen Europa, de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. In 1951 stichtte hij het Gents Orgelcentrum, een vereniging die tot op vandaag jaarlijks de zomerorgelconcerten in Sint-Baafs organiseert. Als pedagoog leidde Gabriël Verschraegen een hele schare orgelstudenten op w.o. Stanislas Deriemaeker, Dirk en Herman Verschraegen, Jo Van Eetvelde, Johan Huys Lucien Goethals en Edward De Geest, huidig kathedraalorganist.

Deze 2cd-box verschijnt als bijlage bij het komend decembernummer en kan door de abonnees van Orgelkunst na afloop van het presentatieconcert in de kathedraal worden afgehaald.

Iedereen is welkom. 
Toegang gratis.

All posts »

Posted on 19 augustus 2012