Menu

huldeconcert Paul Barras 90 jaar in de abdijkerk van Maredsous

Ter gelegenheid van de 90ste verjaardag van organist-componist Paul Barras wordt in de abdijkerk van Maredsous een huldeconcert georganiseerd op zaterdag 26 september 2015 om 15.00u.

Aan dit concert verlenen Paul Barras, Robert Hostyn en Bernard Carlier hun medewerking.

Na drukke jaren als student klassieke muziek behaalt Paul Barras op 27 jarige leeftijd in 1952 zijn hoger orgeldiploma aan het Conservatorium van Antwerpen. Kort daarna neemt hij deel aan de 1ste Internationale Orgelwedstrijd in München en ontvangt er de 1ste prijs. Als laureaat van deze wedstrijd nam hij deel aan een galaconcert in München waar hij ”Dieu parmi nous” van Olivier Messiaen uitvoerde. Dit concert werd uitgezonden op de radio.
Blind geboren speelt hij alles uit het geheugen.Van 1953 tot 1964 is hij titularis van het van het Grote Orgel van de Collegiale Kerk Ste-Waudru te Mons waar hij vanuit Chaumont-Gistoux alleen naartoe pendelt met het openbaar vervoer. Zijn orgelspel wordt opgenomen voor radio-uitzendingen in België en in het buitenland. Zijn loopbaan van talentvolle componist en improvisator bezorgde hem internationale reputatie. Zo nodigde Pierre Cochereau hem uit om op het grote orgel van de Notre Dame de Paris zijn eigen werk “Trois pièces pour Grand Orgue” uit te voeren.
In 1967 koopt hij een orgel dat hij in de kerk van de Goddelijke Zaligmaker, een parochie van St-Lambrechts-Woluwe, installeert. Hij is er organist-titularis en gaat er iedere dag met vaste tred naartoe om zijn geliefkoosd instrument te bespelen.
Op vraag van de gemeente wordt hij in 1968 orgelleraar aan de Muziekacademie van Sint-Lambrechts-Woluwe en stelt hij zijn orgel ter beschikking van zijn leerlingen.
Gedurende 20 jaar, tot 1988, organiseert hij ook zelf talrijke concerten waarin hij buitenlandse organisten uitnodigt om op zijn orgel te komen concerteren: Marie-Claire Alain, Pierre Cochereau, Jean Langlais… alsook talrijke Belgische organisten waaronder Flor Peeters.
In 2013 werd hij tot ereburger van St-Lambrechts-Woluwe.
Op 90-jarige leeftijd is Paul Barras nog steeds even enthousiast, iedere dag brengt hij talrijke uren door aan zijn orgel. Vooral Bach blijft hem boeien maar ook Gregoriaanse gezangen, de symfonische Franse muziek, populaire muziek…
Hij werkt nog steeds aan nieuwe composities; 75 van zijn werken werden uitgegeven door Bayard-Nizet.

All posts »

Posted on 22 september 2015