Menu

Omvangrijke waterschade aan de concertzaal van het Koninklijk Conservatorium Brussel

Dinsdag 12 maart 2013 —  Op het einde van de middag, hebben de directies van het Koninklijk Conservatorium Brussel en van het Conservatoire royal de Bruxelles vastgesteld dat de glazen overkapping boven de Concertzaal het water, ontstaan door smeltende sneeuw, niet meer buiten houdt. De repetities in het vooruitzicht van de komende concerten zijn onmiddellijk onderbroken.

Het water sijpelt door de basis van de overkapping en het frame waar de structuur op rust, en druppelt van daar de zaal in, op het podium en op de stoelen van de parterre.

De technici van het Conservatorium hebben onmiddellijk geprobeerd de schade te beperken door plastic zeilen op het dak te vestigen en met emmers het water op te vangen in de zaal.

Voor de veiligheid en het comfort van musici en bezoekers is de Concertzaal niet langer bruikbaar. Alle concerten zijn geannuleerd. De conservatoria wachten op het oordeel van de deskundigen om de omvang van de schade in kaart te brengen.

De beheerders van het Conservatoriun vrezen dat de aanhoudende winter en de aangekondigde vorst ernstige schade zal veroorzaken op de plekken waar water is geïnfiltreerd.

De VZW Conservamus, die zich al zes jaar inzet voor de renovatie van dit historisch pand, betreurt dit incident, het zoveelste in een lange lijst. Het is een nieuwe dreiging op een reeds zwaar verwaarloosd gebouw. De waterschade bewijst weer eens dat urgente politieke beslissingen nodig zijn om werk te maken van de restauratie van het Conservatorium.

Volgens Rahim Samii, voorzitter van de vzw Conservamus, is “het renovatieprogramma klaar. Het financieringsplan ook. Het is in overleg met alle partijen van de verschillende betrokken regeringen opgesteld. Het projet ligt nu al weken bij de Federale regering. Dit incident maakt voor de zoveelste keer duidelijk dat een snelle beslissing nodig is”.

In de concertzaal bevindt zich één der belangrijkste Belgische 19de-eeuwse orgels (1880), gebouwd door de wereldvermaarde Franse orgelmaker Aristide Cavaillé-Coll.


All posts »

Posted on 13 maart 2013