Menu

reorganisatie online-databank van Onroerend Erfgoed (Vlaamse Overheid)

In de online-databank van Onroerend Erfgoed (Vlaamse Overheid) is enige tijd geleden een reorganisatie doorgevoerd : de "gespecialiseerde" rubrieken, o.m. "orgels", werden versmolten met de bouwkundige relicten onder een nieuwe hoofding "Erfgoedobjecten".

Dit heeft zowel voor- als nadelen voor (sommige) gebruikers. Voor wie uitsluitend orgels wil opzoeken is het een ietsje omslachtiger geworden, maar wanneer "erfgoed" van bijv. een bepaald dorp opgezocht wordt dan zullen ook kerk, orgel enz. onder de aandacht komen van de modale bezoeker (... een beetje meer "exposure" voor de Vlaamse orgels kan nooit kwaad).

Het oude internetadres (voor orgels) was https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/orgel/xx [niet meer actief].Thans moet men zoeken vertrekkend vanaf https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/zoeken

Twee voorbeelden:
1) Provincie West-Vlaanderen, Diksmuide, deelgemeente BEERST, kerk Sint-Wandregesilius
oude URL [niet meer actief]: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/orgel/59
nieuwe URL: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/92059

2) Provincie Vlaams-Brabant, Leuven, deelgemeente LEUVEN, kerk O.-L.-Vrouw der Predikheren (voormalige dominikanenkerk)
oude URL [niet meer actief] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/orgel/187
nieuwe URL: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/92187

Zoals men evenwel kan zien is het individuele ID van de orgels (de drie laatste cijfers) identiek gebleven. Er kan verder nogmaals - ten overvloede? - benadrukt worden dat op de webpagina van een bepaald orgel enkel weergegeven worden:
- naam
- locatie (Google-gerelateerd)
- al dan niet beschermd als monument
- links naar biografieën van orgelbouwers
- een korte samenvatting van de historiek van het orgel.

Bovenaan rechts op de pagina staat evenwel een link naar "Uitgebreide fiche" (een Pdf-document) : wanneer men dit opent dan krijgt men het volledige inventarisatie-rapport.

Vertrekkend van https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/zoeken kan men met "Ik zoek een ..." [zie bovenaan links] onder °Persoon of collectief nog zoals voorheen de aparte orgelmakers-biografieën oproepen.

All posts »

Posted on 12 oktober 2016