Menu

06.02 | Amsterdam - Orgelpark: colloquium over loodcorrosie

Het is een van de merkwaardigste fenomenen van de afgelopen decennia: loodcorrosie. Overal waar lood toegepast wordt komt het voor: ‘roestend’ lood. Het probleem is dat de oorzaak nog altijd niet bekend is. Vooral bij de fabelachtige collectie historische orgels die Nederland bezit, leidt dat tot zorgwekkende situaties. Het Orgelpark doet er daarom samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed onderzoek naar. Experts en orgelmakers zullen bij het Orgelparkcolloquium op zaterdagmiddag 6 februari hun kennis delen.

Een van deze experts is ingenieur Herbert Juling. Samen met het Arp Schnitger Institut in Bremen doet hij uitvoerig onderzoek naar loodcorrosie bij orgels. Naast zijn wetenschappelijke benadering plaatst het Orgelpark ook praktijkbenaderingen. Twee van Nederlandse grootste orgelbouwbedrijven zullen hun bevindingen presenteren: Erik Winkel zal namens Flentrop Orgelbouw het woord voeren, en Johan Zoutendijk namens Verschueren Orgelbouw.

Het verzamelen van kennis is een eerste stap. De verwachting is dat alle kennis samen op termijn de oplossing van het probleem zal bieden. Het colloquium op zaterdag 6 februari begint om 14.15 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur.

Plaats: Orgelpark - Gerard Brandstraat 26 - 1054 JK Amsterdam

Tous les messages »

Posté le 29 januari 2016