Menu

Afscheid van Jean-Pierre Leguay als organist aan de Notre-Dame de Paris / Vincent Dubois wordt nieuwe organist

Zaterdagavond 16 januari 2015 heeft mgr. Jacquin in de avonddienst Jean-Pierre Leguay (°1939) hartelijk bedankt voor de 30 jaar dienst als organist aan de Notre-Dame de Paris. In zijn antwoord dankte Jean-Pierre Leguay de andere organisten, de musici, de orgelbouwers, het personeel en alle vrijwilligers voor hun attentie en hun sympathie gedurende al deze jaren. Leguay studeerde orgel bij André Marchal, Gaston Litaize en Rolande Falcinelli en compositie bij Olivier Messiaen. Van 968 tot 1989 doceerde hij orgel en improvisatie aan het Conservaotire à rayonnement régional van Limoges. Van 1989 tot 2003 gaf hij dezelfde vakken aan het Conservatoire National de Région van Dijon. Hij schreef meer dan zeventig composities voor gevarieerde instrumentale en vocale bezettingen. Op 1 januari 2013 werd hij 'Chevalier de la Légion d'Honneur'.


Op maandag 18 januari maakte het kathedrale bestuur bekend dat Vincent Dubois is aangesteld als opvolger van Jean-Pierre Leguay. Na verschillende proeven is hij weerhouden als co-organist. Dubois werd geboren in Saint-Brieux in 1980. Hij behaalde vijf Premiers Prix aan het Conservatoire national supérieur de musique et de danse van Parijs: orgel, harmonie, contrapunt, fuga en 20e-eeuwse schriftuur. In 2002 won hij de eerste Grand Prix van het concours 'Royal Bank Calgary International Organ Competition' (Canada). Daarnaast won hij ook de 1er Prix du concours international d'orgue 'Xavier Darasse' in Toulouse.

Op 16-jarige leeftijd werd hij organist van het Cavaillé-Coll-orgel in de kathedraal van Saint-Brieux. In 2001 werd hij aangesteld als organist van de kathedraal te Soissons. Daarnaast is hij directeur van het Conservatoire Régional van Straatsburg.

Samen met Olivier Latry en Philippe Lefèbvre zal hij op het grand orgue instaan voor de muzikale omlijsting van de erediensten. Yves Castagnet en Johann Vexo staan in voor de begeleidingstaken op het koororgel.


Tous les messages »

Posté le 17 januari 2016