Menu

wereldpremière | CD met onbekende concerti voor orgel uit de 18de-eeuwse Zuidelijke Nederlanden

Orgelkunst brengt eind november 2016 haar 14de CD uit met onbekende concerti voor orgel uit de 18de-eeuwse Zuidelijke Nederlanden van Jean-Jaques Robson en Pierre-Joseph Vanden Bosch. Meteen een wereldpremière!

Zowel Robson als Vanden Bosch kennen het orgel in de werken die door Peter Strauven werden ontdekt, een solistische functie toe. Daarmee vormen zowel het Concerto grosso Van Robson als de Concerts pour clavecin et orgue van Vanden Bosch een substantiële aanvulling op het ons bekende achtiende-eeuws orgelrepertoire in de Zuidelijke Nederlanden.

Jean-Jacques Robson (1723-1785) was gedurende nagenoeg zijn volledige loopbaan als phonascus verbonden aan de Tiense collegiale en parochiale Sint-Germanuskerk, na een korte dienstperiode in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van zijn geboorteplaats Dendermonde.

Pierre-Joseph Vanden Bosch (1736-1803) was organist van de Antwerpse kathedraal en één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de sonate avec accompagnement in de Zuidelijke Nederlanden

Het ensemble Aspetti Musicali staat in voor een boeiende vertolking in de Sint-Martinuskerk te Gijzegem waarbij het Pieter en Lambert-Benoit Van Peteghem-orgel uit 1776 (in 2014 gerestaureerd door Joris Potvlieghe) wordt bespeeld door Peter Strauven.

Naast deze beide concerti vertolkt Peter Strauven ook nog klaviermuziek van Joannes De Boeck, en Pierre-Joseph Vanden Bosch.

Deze CD wordt gratis naar alle abonnees verzonden met het decembernummer van Orgelkunst.

Niet-abonnees kunnen deze cd met bijhorend tijdschrift afzonderlijk bestellen:

België: 17 €
Europa: 27 €
Buiten Europa: 35 €

t.n.v. Orgelkunst vzw, Overhemstraat 28 A, BE-3320 Hoegaarden
bankrekening: BE09 4366 2049 9157 (BIC/Swift): KREDBEBB
met vermelding: ''Orgelkunstcd 14"

Een uittreksel kan je beluisteren via volgende link: http://www.orgelkunst.be/aanbod/onbekende-concerti-voor-orgel-uit-de-18de-eeuwse-zuidelijke-nederlandenTous les messages »

Posté le 14 november 2016