Menu

Schnitgerfestival Groningen 2017: zes dagen orgelmuziek in al zijn facetten

Op 31 oktober start het vijfde Schnitgerfestival in Groningen, de enige stad ter wereld waar nog drie Schnitgerorgels staan. Internationaal bekende musici en ensembles geven concerten en masterclasses. Het muziekfestival is dit jaar extra feestelijk en gevarieerd, omdat voor het eerst concerten gegeven worden op het nieuw gebouwde orgel in de Lutherse Kerk, een replica van het Schnitgerorgel dat er ooit stond. Bovendien viert Groningen het eerste lustrum van dit muziekfestival en 500 jaar Luther. Normaal duurt het festival 3 dagen, dit jaar 6 dagen met bovendien een gratis slotconcert. Kaarten zijn te bestellen op www.schnitgerfestival.nl

Gevarieerd muzikaal programma voor iedereen
Het Schnitgerfestival Groningen 2017 is van 31 oktober t/m 5 november 2017. Er staat voor ieder wat wils op het programma. Er treden wereldtoppers op, zoals de Nederlandse Bachvereniging, Ton Koopman en het Luthers Bach Ensemble, Sietze de Vries, blokfluitvirtuoos Erik Bosgraaf en zijn Ensemble Cordevento samen met het jonge talent Matthias Havinga.
Er zijn, naast concerten met veel prachtige muziek in kerken en zelfs in huiskamers, ook lezingen en masterclasses. Voor het eerst zal het nieuwe barokorgel dat in de Lutherse kerk is gebouwd zijn klank onthullen. Het programma bevat ook verrassende voorstellingen. De stomme film ‘Der müde Tot’ uit 1921 wordt op groot doek in de Der Aa kerk vertoond, waarbij het orgel zorgt voor de muziek. Zo ging dat vroeger ook. En de popband Orgelvreten treedt op met een heel nieuw repertoire. Voor kinderen speelt ‘Doolhoofd’ in de concertzaal van VRIJDAG; een theatervoorstelling met orgelmuziek. Het volledige programma staat op de website van het Schnitgerfestival Groningen.

Schnitgerorgels in Groningen: uniek cultureel erfgoed
De Schnitgerorgels zijn beroemd en nergens ter wereld is een stad waar er drie bewaard zijn gebleven: in de Martinikerk, de Der Aa-kerk en in het Pelstergasthuis. Dat is te danken aan de rijkdom en de zuinigheid van de Groningers in vroeger eeuwen. Rijkdom om zulke mooie orgels door de beroemde orgelbouwer Arp Schnitger te kunnen laten bouwen en zuinigheid om ze telkens te laten restaureren in plaats van te vervangen, zoals elders gebeurde. Het Schnitgerorgel in de Martinikerk is misschien zelfs het beroemdste orgel dat er is. Orgelliefhebbers uit de hele wereld komen naar Groningen om dit orgel te horen of om erop te spelen. Ook het festival trekt bezoekers uit vele landen. De Stichting Groningen Orgelstad organiseert het festival om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van dit culturele erfgoed.

Tous les messages »

Posté le 02 oktober 2017