Menu

03.04 | Young Organist Award Leuven

Leuven Orgelstad is een nog jong initiatief dat er naar streeft om de Leuvense orgels onder de aandacht te brengen door het organiseren van verrassende concerten, orgelbespelingen of andere initiatieven die 'het orgel’ in de kijker zetten. Deze organisatie tracht dit te doen met veel aandacht voor talent van eigen bodem, van Leuven, Vlaams-Brabant, Vlaanderen, België, … 

Op donderdag 3 april, om 20u. heeft in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-van-Troost (augustijnenkerk) in Heverlee (Leuven) de proloog plaats van het nieuwe seizoen van Leuven Orgelstad. Bij die gelegenheid wordt de eerste Young Organist Award Leuven toegekend en uitgereikt. 

Er wordt die avond een concert georganiseerd, een Meesterconcert, op het orgel in de augustijnenkerk in Heverlee: 
1. er wordt een orgelwerk gecreëerd, een opdrachtwerk van de hand van de jonge componist Jasper Vanpaemel.
2. er wordt een orgelwerk gespeeld van de in Leuven geboren en opgegroeide componist Wilfried Westerlinck.
3. elke jonge organist(e) die niet ouder is dan 25 jaar kan en mag zich presenteren in een verrassend optreden dat niet langer mag duren dan 8 minuten! Met 'een verrassend optreden’bedoelen wordt echt … verrassend bedoeld! Dat kan en mag dus alle kanten uit. Traditioneel of vernieuwend, ijzeren repertoire of improvisatie, een duo met een ander jong musicus, een danser(es), een zanger(es), een trio of meer, … alles kan, alles mag, als het maar bruist van creativiteit en fantasie, op welke manier dan ook. Een kleine 'one man show’? Een improvisatie door vier leerlingen uit de lagere graad van de academie? Een eigen compositie? Een duet voor orgel, laptop en 7 bloempotten? Klassiek? Jazzy? New age? Een nieuwe Telemann, die zingt, zich tegelijkertijd begeleidt op viool en de bas speelt op het orgel? Of gewoon een eenvoudige oefening, een studie, maar o, zo mooi gespeeld? Maar misschien ook een schitterende Bach, of iets anders, iets totaal onverwacht misschien? Iets dat ons ontroert of vertedert? Deze optredens worden bijgewoond door een gemengde jury van jonge en minder jonge organisten, die gewoon tussen het publiek zitten, maar ook mensen zijn met een zeer open, enthousiaste, creatieve geest, die het orgel een warm hart toedragen en die weten wat het is om aan jongeren les te geven, ze te inspireren en te enthousiasmeren. Samen duiden zij na afloop één winnaar aan, nl. diegene die het meest in het oog springt door het orgel complexloos te gebruiken als een fris, cool, eigentijds muziekinstrument. Schepen van Cultuur Denise Vandevoort zal de eerste Young Organist Award Leuven uitreiken. 

 Aanmelden is heel eenvoudig: Stuur gewoon een bericht met als onderwerp KANDIDAAT YOAL naar marjan.bosmans@leuvenorgelstad.be. In het bericht vermeldt u de naam van de kandidaat of de kandidaten, de woonplaats, de eventuele academie of het conservatorium waar orgellessen worden gevolgd, en natuurlijk ook de titel of een kleine omschrijving van hetgeen men wil brengen. Met een eventueel verzoek voor een korte repetitie of voorbereidingstijd wordt uiteraard rekening gehouden.

Alle berichten »

Gepost op 14 januari 2014