18 september 2014 view all posts »
11|10 . Tielt - Sint-Pieterskerk, inspeling gerenoveerd Delmotte-orgel (1970)

De Sint-Pieterskerk te Tielt herbergt sedert 1970 een orgel van de Doornikse orgelmakers Delmotte dat stond opgesteld stond in een nis  in de zuiderbeuk. Door gebruikmaking van weinig duurzame materialen en de ongelukklige opstelling van het pijpwerk en het binnenwerk was het instrument gedurende vele jaren het zorgenkind van kerkfabriek en organist. Het kerkbestuur...

Nederlandse Orgelkalender 2015

Twaalf historische orgels in de provincie Groningen staan afgebeeld op de Nederlandse Orgelkalender 2015 die Orgelnieuws.nl onlangs heeft uitgebracht. Vorig jaar gaf de website ter gelegenheid van haar tienjarig bestaan dit jaar de Dutch Organ Calendar 2014 uit. Die bleek zo’n succes dat de redactie van Orgelnieuws.nl de jaarlijkse kalender tot traditie...

20|09 — Turnhout, voorstelling nieuwe CD met Nicolas De Troyer

Tijdens de Orgelmaand Turnhout wordt op zaterdag 20 september om 20u15 in de Sint-Pieterskerk de derde CD van de vzw Octave voorgesteld.

Ditmaal werd beroep gedaan op Nicolas De Troyer die werk heeft opgenomen van Lübeck, Distler, Bach, Buxtehude, Homilius, Smits, Couperin, Heilier, Telemann en Roelstraete.

De CD en toegangsticket voor het...

SOS Van Bever-orgel dominicanenkerk Brussel - teken de petitie

Er is een digitale petitie gestart om het Van Bever-orgel in de dominicanenkerk te Brussel (zie uitvoerig bericht hieronder en in beide landstalen op Facebook) in de originele staat te behouden. Alle steun is welkom! Teken daarom deze petitie via volgende link. Dank!

http://www.petities24.com/sos_van_bever-orgel

Alkmaar — Van Hagerbeer/Schnitger-orgel in restauratie

Vanaf eind augustus 2014 wordt het beroemde Van Hagerbeer/Schnitger-orgel in de Alkmaarse Grote Sint Laurenskerk gerestaureerd omwille van het feit dat  het pijpwerk en conducten de de laatste tien jaar sterk zijn aangetast door loodcorrosie.

Het betreft met name pijpwerk uit de bouwperiode van het orgel (1638-1646) van de familie Van...

10.10 | Sint-Niklaas — ontmoetingsdag orgelleerkrachten deeltijds kunstonderwijs

Op vrijdag 10 oktober a.s. om 09.30u in de Stedelijke Academie voor Muziek, woord en dans te Sint-Niklaas organiseert Het Orgel in Vlaanderen i.s.m. het OVSG een ontmoetingsdag voor leerkrachten orgel DKO.
 Lydia Vroegindeweij stelt Orgelkids voor: orgelkids is een project in Nederland dat bestaat sinds juli 2009 met als doel...

11|10 . orgelexcursie in de Vlaamse Ardennen

Op zaterdag 11 oktober e.k.organiseert De Principaal vzw een excursie in de Vlaamse Ardennen met bezoek aan en demonstraties van de orgels te Schendelbeke, Geraardsbergen Ronse en Oudenaarde. De organisten Sandra Van der Gucht, Delphine Grandsart en Gert Amerlinck verlenen hun medewerking.

Deelname: 48€ (bus, maaltijd, concerten, toelichting en programma inbegrepen).
Reservatie: Roland...

11|10 . Orgelreis naar Bonn

Op zaterdag 11 oktober a.s. organiseert Leuven Orgelstad een orgelreis naar Bonn. Op het programma staat een uitgebreid bezoek aan de firma Klais Orgelbouw en aan het Beethovenhuis. Jan Caeyers, Beethovenkenner, zal de deelnemers rondleiden. Miguel Prestia, Universiteitsorganist en muziekdirecteur van de Schlosskirche zorgt voor de kers op de taart...

01.06 | Gabriël Verschraegen: uitgave integraal orgelwerk

Orgelkunst heeft ruim anderhalf jaar gewerkt aan een eerste uitgave van het integrale orgelwerk van de Gentse componist en organist Gabriël Verschraegen (1919-1981).

Nadat eind 2012 alle orgelwerken (samen met een historische opname van zijn concerto voor orgel, strijkers en pauken) in een 2cd-box als bonus bij het decembernummer werden gevoegd,...

upcoming concerts

Laure Dermaut

20.00u • Gent , St.-Stefanuskerk (augustijnenklooster)

Eric Lebrun

20.15u • Schaerbeek, Sint-Servaaskerk

Masako Honda

20.30u • Lier, St.-Gummaruskerk

Iris Eysermans

12.00u • Hoboken, O.L.V- Geboortekerk

Angelus Domini

Gert Amerlinck

12.30u • Leuven, kapel van de Romaanse Poort

middagconcert

Edward De Geest

20.00u • Erondegem, Sint-Pietersbandenkerk

Iris Eysermans

20.00u • Hoboken, O.L.V. - Geboortekerk Hoboken

Angelus Domini

Stay tuned

20.30u • Mechelen, Sint-Romboutskathedraal

Een cross-over-programma met Nico Declerck

Frederik Van Rampelberg en Katrien Vernaillen

20.30u • Denderleeuw, Sint-Amanduskerk

Nicolas De Troyer

20.15u • Turnhout, St.-Pieterskerk

Presentatieconcert nieuwe CD

Jan Van Mol

15.00u • Geel, Sint-Lambertuskerk

INSPELING — Edward De Geest

15.00u • Geraardsbergen, Sint-Bartholomeuskerk

Gerestaureerd Charles Aneessens-Jos Stevens-orgel

Romuald Daems

16.30u • Kortrijk, Sint-Maartenskerk

Denis Roosen

16.30u • Houthalen, Sint Martinuskerk Houthalen

75 jaar Sint Martinus Houthalen centrum: play-in leerlingen orgelklas Beringen...

Stijn Hanssens

17.00u • Brussel, St.-Jan-Baptistkerk (begijnhofkerk)

look at the magazine

2014 - nr. 3 - 50 merkwaardige orgels in Vlaams-Brabant

Onder het motto NON IMPEDIAS MUSICAM [Verstoor de muziek niet] presenteert het tijdschrift Orgelkunst in samenwerking met de 'Samenwerkende Orgelverenigingen Vlaams-Brabant' een bijzonder septembernummer dat volledig gewijd is aan vijftig merkwaardige orgels in Vlaams-Brabant, zowel historische als nieuwe. Van elk instrument wordt volgende info weergegeven: op de linkerzijde een aflopende foto in kleur van het orgelfront; op de rechterpagina staat, naast de naam en de locatie van de kerk/kapel, een zeer beknopte beschrijving van het gebouw en enkele opvallende bezienswaardigheden. Daarop volgt een korte toelichting over en de huidige dispositie van het instrument, de bouwer en de restaurateurs. Van enkele orgels bestaan CD-opnames. Niet alle besproken orgels zijn nog bespeelbaar. Aandacht krijgen ook de luidklokken. Tot slot volgt de literatuur. Samenstellers en auteurs zijn Luk Bastiaens en Gilbert Huybens. Het bijzonder nummer bevat 112 pagina's en 52 aflopende foto's in kleur.

2014-3_overzicht.pdf