Menu

07|2014 . Haarlem: 50e editie Orgelfestival

In Haarlem vindt in juli 2014 de 50e editie van het Internationaal Orgelfestival plaats.

Het orgelfestival in Haarlem startte in 1951 en is daarmee een van de oudste orgelfestivals ter wereld. Ter gelegenheid van de 50e editie, van 12 tot 26 juli 2014, is een extra feestelijk festivalprogramma” samengesteld.

De inschrijving voor de masterclass voor YoungTalents is geopend. Deze vindt voor de derde keer plaats. Komend voorjaar worden maximaal acht „orgeltalenten” in de leeftijd van 13 tot 18 jaar geselecteerd om in juli deel te nemen aan masterclasses onder leiding van Lorenzo Ghielmi (Milaan), Olivier Latry (Parijs) en Jos van der Kooy (Haarlem). Op het repertoire staan werken van onder anderen Buxtehude, Bach, Messiaen, Alain en Langlais. Daarnaast geeft Jos van der Kooy twee lessen over improvisatie. De masterclasses vinden plaats op het Müllerorgel in de Grote of St.-Bavokerk en het Cavaillé-Coll-orgel in de Grote Zaal van de Philharmonie. Gegadigden kunnen zich tot uiterlijk 1 februari 2014 aanmelden.

Ook de inschrijving voor de masterclass voor YoungComposers is geopend. Dit „doorgaande project” heeft als doel jonge componisten te stimuleren vernieuwende werken voor orgel te schrijven. De geselecteerde composities worden met de YoungComposers en de uitvoerders behandeld tijdens een masterclass onder leiding van de Hongaarse nieuwemuziekspecialist Zsigmond Szathmáry. De werken worden uitgevoerd tijdens een speciaal festivalconcert in de Bavokerk. Nieuwe composities kunnen tot uiterlijk 1 februari 2014 worden ingestuurd.

Op 1 december start de inschrijving voor het 50e Internationaal Improvisatieconcours, dat plaatsvindt van 14 tot en met 18 juli 2014. De jury van het concours wordt dit jaar gevormd door „vijf van de meest toonaangevende improvisatoren van dit moment”: David Briggs (USA/UK), Jürgen Essl (Duitsland), Zuzana Ferjencikova (Tsechiè), Gilbert Amy (Frankrijk) en Jan Hage (Nederland). De deelnemers, organisten die zijn geboren na 18 juli 1974, worden in een voorselectie bepaald op basis van een improvisatie over een thema dat op 1 december op de website van het festival wordt geplaatst.

Op 1 januari start de inschrijving voor de ZomerAcademie 2014. Docenten als Ton Koopman, Michael Radulescu, Masaaki Suzuki, Jon Laukvik, Louis Robillard en Luigi Tagliavini zullen masterclasses geven op de orgels in de Grote of St.-Bavokerk en de Philharmonie te Haarlem.

Alle berichten »

Gepost op 22 november 2013