Menu

19-21.10 | Schnitger Festival 2018 te Groningen

Groningen – Van 19 tot en met 21 oktober 2018 vindt voor de zesde keer het jaarlijkse Schnitger Festival plaats. Tijdens dit festival kan het publiek op verschillende locaties in de stad genieten van een breed aanbod aan muziekevenementen, variërend van orgel-lunchconcerten tot hiphop van Urban House. Het thema van dit jaar is Italië

Het Schnitger Festival is een muziekfestijn waarbij de beroemde orgels van de Duitse orgelbouwer Arp Schnitger centraal staan. Deze Schnitger leefde in de 17eeuw en was als ondernemer zijn tijd ver vooruit; met zijn artistieke concept veroverde hij als een ware franchisegever Europa en bouwde daar in totaal 170 unieke orgels. In de stad Groningen staan nu vier orgels die in ieder geval deels aan hem worden toegeschreven, waaronder ook het gereconstrueerde en vorig jaar ingewijde orgel van de Lutherse kerk. 

Totally Italy

Dat het festival dit jaar op de Italiaanse toer gaat is niet zomaar, want in 2018 is het precies 375 jaar geleden dat zowel de componist Claudio Monteverdi als zijn collega Girolama Frescobaldi stierven en 400 jaar geleden dat hun voorganger Giulio Caccini overleed; aanleiding genoeg om eens in de Italiaanse barok te duiken. En dat doet de organisatie door twee organisten uit te nodigen die een meer dan innige band hebben met dit mediterrane land: Matteo Imbruno (een Italiaan die in Nederland woont en werkt) en Liuwe Tamminga (een geboren Fries die al jaren in Italië resideert). Beide organisten zullen een groot deel van het programma voor hun rekening nemen. 

Cross-over

Bijzonder aan het Schnitger Festival is dat het er in slaagt om een breed publiek te interesseren. Met verschillende cross-over producties worden niet alleen liefhebbers van orgel- of klassieke muziek bediend, maar bijvoorbeeld ook de jeugd die in een workshop van Urban House Groningen zelf kan ervaren dat orgelmuziek en hiphop goed samengaan. Voor een nog jongere doelgroep is er Jeugdcircus Santelli, in een voorstelling waarin ook organist Vincent Hensen al zijn trucjes uit de kast haalt. En voor jazzliefhebbers is er het concert van Holland Baroque . Dit swingende ensemble zal samen met jazztrompettist Eric Vloeimans de grenzen tussen de klassieke muziek en de jazz verkennen. 

In totaal presenteert het Schnitger Festival dit jaar dertien evenementen waaronder een excursie, een masterclass, een zondags brunch-concert, een wandelconcert, een Italiaanse Vesper en nog veel meer. Hierbij zullen negen organisten en een groot aantal andere musici en performers hun talenten laten horen en zien. 

Het Schnitger Festival vindt plaats van 19 t/m 21 oktober op diverse locaties in de stad. Voor kaartverkoop en verdere informatie kunt u terecht op https://www.schnitgerfestival.nl.

Alle berichten »

Gepost op 31 juli 2018