Menu

28.09 | Maldegem Donk - Sint-Jozefkerk - inspeling gerestaureerd Delhaye/Van Peteghem-orgel

Komende zondag 28 september wordt het Delhaye/Van Peteghem-orgel in Maldegem Donk (B) na een ingrijpende restauratie weer in gebruik genomen. Om 15.00 uur verzorgt Sarah Copriau het inspelingsconcert.

Het orgel werd gebouwd door Louÿs de la Haÿes voor de parochiale kerk Heilig Kruis te Heusden (Oost-Vlaanderen) volgens een contract van 23 oktober 1711 dat tussen de pastoor en de genoemde orgelmaker gesloten werd. 

Het orgel werd in 1976 als monument aangemerkt. In 1999 besloot de kerkraad het orgel te laten restaureren en werd Herman Streulens (Gent) als ontwerper aangeduid. Om gezondheidsredenen nam hij in 2008 ontslag en werd Gabriël Loncke als opvolger aangesteld.

In september 2012 werd aan Verschueren Orgelbouw Heythuysen B.V. de opdracht voor de restauratie verstrekt op basis van een beperkte aanbesteding. In maart van het daaropvolgende jaar gingen de werkzaamheden van start. De historische orgelkast, windlade, mechanieken en een belangrijk deel van het pijpwerk werden zorgvuldig gerestaureerd. Ontbrekend pijpwerk werd, net als een nieuw klavier en drie meervouwige blaasbalgen, naar historisch voorbeeld gereconstrueerd. Ten behoeve van de schalbekers van de Trompette werd de orgelkast van een opbouw voorzien. De vormgeving van deze aanvullingen is vervaardigd naar ontwerp van Gabriël Loncke, die zich daarbij liet inspireren door de ontwerptekeningen van Delhaye voor het orgel in de Nieuwen Bosch in Gent.

De werkzaamheden werden uitgevoerd door Verschueren Orgelbouw (Heythuysen, NL). Het nieuwe houtsnij- en beeldhouwwerk werd door Donaat Van Overschelde (Zarren) vervaardigd. Kunstatelier Thienpont (Eke) verzorgde de polychromie op basis van kleurenonderzoek van de aanwezige verflagen. In juni 2014 werden de werkzaamheden afgerond.

Dispositie 
Cornet V
Prestant 4
Bourdon 8
Doublet 2
Fluyte 4
Nasard 2 2/3
Tierce 1 3/5
Fourniture III
Trompette bas 8
Trompette sup 8
Clairon bas 4
Cromhoorn sup. 8

Tremblant doux
Rossignol & Ventile

Klavieromvang: C, D – f”’
Winddruk: 86 mm waterkolom
Toonhoogte: a’= 415 Hz bij 18º C
Stemmingssysteem: met 3 reine tertsen conform de beschrijving van Rameau

Alle berichten »

Gepost op 22 september 2014