Menu

Jean Langlais remembered

Marie-Louise Langlais publiceerde zopas in pdf een boek over haar echtgenoot Jean Langlais.

Jean Langlais werd geboren in een klein dorp in Bretagne. Als tweejarige werd hij blind door glaucoom. Aan het blindeninstituut in Parijs begon hij zijn orgelstudie, die hij voortzette aan het Conservatoire de Paris bij Marcel Dupré. Daarnaast studeerde hij compositie bij Paul Dukas en improvisatie bij de eveneens blinde André Marchal.

Na zijn afstuderen ging hij lesgeven aan hetzelfde blindeninstituut waar hij zelf was opgeleid. Van 1945 tot 1987 was hij vaste organist van de Basilique Sainte-Clotilde in Parijs, een eervolle positie die voor hem o.a. César Franck, Gabriel Pierné en Charles Tournemire hadden bezet. Gelijktijdig ontwikkelde hij zich tot een veelgevraagd concertorganist en maakte vele tournees door Europa en de Verenigde Staten. Alleen al in laatstgenoemd land gaf hij tussen 1952 en 1981 meer dan 300 recitals. Hij bleef ook lesgeven en was van 1961 tot 1976 docent aan de Schola Cantorum de Paris.

Jean Langlais stond bekend als een briljant organist, een voortreffelijk docent en een charismatische, kleurrijke man. Marie-Louise Langlais publiceerde in 1995 de biografie van haar man: Ombre et Lumière.

De nieuwe publicatie is online ter beschikking via: https://www.agohq.org/jean-langlais-remembered/

Alle berichten »

Gepost op 05 mei 2016