Menu

Nederlandse Bachvereniging brengt complete werk van Bach online — belangrijke rol voor historische Bach-orgels

Op 2 mei lanceerde de Nederlandse Bachvereniging het online platform allofbach.com. Het ensemble voert de komende jaren alle werken van Bach uit en publiceert de concertregistraties online, als geschenk aan de wereld. Elke vrijdag wordt een nieuw werk gepubliceerd. Er staan momenteel elf werken online, vier voor orgel, drie voor klavecimbel en vier cantates.

Allofbach.com

Met allofbach.com wil de Nederlandse Bachvereniging de miljoenen mensen die elke dag in zoekmachines de term ‘Bach’ intoetsen een plek geven waar ze inspiratie en verdieping vinden. Op het online platform heeft elk werk een eigen pagina met de concertregistratie, interviews, achtergrondinformatie en publieksreacties. Elk werk is compleet te zien en te beluisteren. Musici komen aan het woord over wat hun raakt in de muziek. Het platform is tweetalig (Nederlands en Engels).

Bach-orgels en allofbach.com

Alle orgelwerken zullen worden opgenomen op historische Bach-orgels in binnen- en buitenland. Leo van Doeselaar, de vaste organist van de Nederlandse Bachvereniging, zal een belangrijk deel voor zijn rekening nemen, maar er worden ook gastorganisten uit binnen- en buitenland uitgenodigd. De geluidsregistratie is in handen van Musikhaus Dabringhaus und Grimm. Momenteel staan vier orgelwerken online, BWV 565, 593, 617 en 682, gespeeld door Leo van Doeselaar en Reitze Smits. Te horen en zien zijn het Schnitger-orgel van de Martinikerk in Groningen en het Bätz-orgel van de Lutherse Kerk in Den Haag. Binnenkort volgen nieuwe opnames op historische orgels in Nederland (zoals het Müller-orgel in de Waalse Kerk in Amsterdam). Later zal ook in het buitenland worden opgenomen, zoals bijvoorbeeld op het orgel van de Katharinenkirche in Hamburg.

Nederlandse Bachvereniging

De Nederlandse Bachvereniging is sinds jaar en dag een prominente speler in het Nederlandse culturele leven. Het begon allemaal in 1921 met de uitvoering van Bachs Matthäus-Passion in de Grote Kerk in Naarden. Bewust in een kerk, als tegenhanger van Willem Mengelbergs uitvoeringen in het Amsterdamse Concertgebouw. Het ensemble groeide uit tot een toonaangevend muziekgezelschap met een flexibele kern. Nog steeds voert het jaarlijks de Matthäus-Passion uit in de Grote Kerk in Naarden. Daarnaast zijn er per seizoen zo’n veertig concerten door heel Nederland en daarbuiten. Sinds 1983 is Jos van Veldhoven artistiek leider.

www.allofbach.com

www.bachvereniging.nl 

Alle berichten »

Gepost op 19 juni 2014