Menu

19de Antwerpse orgelwandeling

De traditionele Antwerpse orgelwandeling is aan haar 19de editie toe. Ondertussen is het bekend dat dit evenement zich niet alleen richt tot de orgelliefhebbers maar dat iedereen die belang stelt in het religieus erfgoed hier ontdekkingen kan doen.

Het stukje Antwerpen dat we dit keer aandoen, situeert zich rond de Grote Steenweg, de oude verkeersader die vanuit Mechelen en Lier toegang gaf tot de stad. De aloude Sint-Willibrorduskerk die momenteel in de steigers staat is hierbij een baken: we komen samen onder de monumentale rode beuk voor het kerkplein.

Een korte wandeling leidt ons naar het voormalige Sint-Stanislascollege. Deze oude burcht van het katholiek onderwijs werd door een privé-initiatief van de afbraak gered. De gebouwen doen weer dienst als school maar enkele lokalen, onder andere een fraaie neoclassicistische kapel met een wonderbare akoestiek bleven behouden voor bijzondere gelegenheden. En, vonden de initiatiefnemers, hier hoorde een orgel. Er werd met zeer beperkte middelen een uniek instrument gevonden in het Zeeuws Geersdijk waar de Hervormde Kerk gereed staat voor de sloop. Het Van Vulpen – orgel uit 1958 (gebouwd in de nasleep van de grote overstroming) was in zijn tijd toonaangevend en kan nu al beschouwd worden als een vroeg historisch orgel. Misschien zult u nog lijm en vernis ruiken: orgelbouwer Pels zal de overbrenging nog maar net klaar hebben. Een kaarsje branden, dus.

Enkele honderden meter, in de de Merodelei, vinden we een ander monument van het Rijke Roomse Leven: de basiliek van de “Dochters van Jezus’ Heilig Hart”. Deze Franse congregatie kwam in 1873 naar Berchem. In 1878 werd de rijke neogotische kapel gebouwd. De stichteres Marie Deleuil-Martiny werd vermoord en haar lichaam werd intact opgegraven en de basiliek in een glazen schrijn bewaard. Tot een orgel is het nooit gekomen. Op het doksaal bevindt zich wel een klassiek Frans drukwindharmonium, gebouwd door Alexandre in Parijs. De zusters staan vandaag op het punt hun klooster te verlaten. Ook hier een kaarsje branden dat we niet te laat komen!

We steken de Grote Steenweg over en vijfhonderd meter bevinden we ons in een stukje onvervalst Engeland. De St. Boniface Church vervult een belangrijke rol in het religieuze en ook culturele leven van de Engelstalige gemeenschap van Antwerpen en omgeving. De recente restauratie laat dit pareltje van Engelse neogotiek weer in al zijn pracht schitteren en, wonder genoeg, ook de akoestiek is nog mooier geworden. Het orgel is ook uit Engeland geïmporteerd. Alleen al de plaatsing (beneden vooraan op het koor) en den bont beschilderde frontpijpen geven aan dat hier het Kanaal is overgestoken.

De wandeling is haalbaar voor iedereen die kan stappen. In totaal wordt hooguit één kilometer afgelegd. De deelnemers krijgen, zoals gebruikelijk, een uitgebreide brochure mee. Inschrijving op voorhand is gewenst. Alleszins goed op tijd onder de rode beuk voor de Sint-Willibrorduskerk aanwezig zijn.

Aan deze orgelwandeling werken Haley Waddell, Peter Maus en Jan Van Mol mee, alsook het vocaal ensembel Pantarhei en Cirstel De Meulder, zang.

Deelname: 8€; Groepen, leden van Calcant en Het Orgel in Vlaanderen: 6€. Inschrijven voor 8 augustus door overmaking van het berag op rekening BE74 0016 2555 5807 (Bic) GEBABB t.n.v. Calcant.

Alle Meldungen

am 08 juli 2013