Menu

22.09 | Mons - orgelexcursie

Dit jaar organiseert Calcant vzw een herfst-orgelexcursie naar o.m. de charmante en veel te weinig bekende stad Mons (Bergen) in Henegouwen. In de Sainte Waudru aldaar bevindt zich een afleggertje van de Franse Revolutie: het orgel van de afgebroken abdij van Cambron. Zoals overal werd het instrument zo vaak gemoderniseerd tot er niets bijzonders meer van overbleef. In het kader van Mons - Cultuurhoofdstad van Europa, werd het orgel een groots opgezet prestigeproject - het grootste orgel van Wallonië - waarbij het begrip “restauratie” tot het uiterste werd opgerekt. Het resultaat is wel een prachtige orgelkast (Le Roy 1693) met daarin een orgel met 70 registers verdeeld over 4 klavieren en pedaal. Twee prestigieuze huizen sloegen de handen in mekaar om dit project te realiseren: Klais uit Bonn en onze eigen Belgische Thomas.

In de benedenstad van Mons bevindt zich de kerk Saint-Nicolas -en-Havré . In 2016 kwam ook hier een bijzonder merkwaardig project tot voltooiing. In een oudere kast bouwde Schyven in 1881 een orgel met behoud van materiaal van Loret. De Franse restaurateurs (Gaupillat en Plet) deden hun werk volgens museale normen, dus met behoud van het materiaal en opzet van het origineel.

Bij het heengaan bezoeken we eerst het Anneessens - Stevens orgel van Geraardsbergen  en als afsluiting een bijzonder instrument in Thulin , een Merklin - orgel uit 1870 dat onlangs liefdevol werd gerestaureerd door Michel Jurinne.

Organisten : Bernard Carlier, Léon Kerremans, Jan Van Mol e.a.

INSCHRIJVEN
€  50 - Leden Calcant en OIV: €  45
Calcant vzw BE74 0016 2555 5807

Inbegrepen: verplaatsing met luxe-autocar, brochure, rondleidingen en concerten. De lunch is vrij,eventueel in één van de gezellige gelegenheden die Mons rijk is.

PRACTISCH
Vertrek
8.00 opstap Berchem Station kant Borsbeekbrug
8.15-opstap parking bij de uitrit Mechelen Noord (Rode Kruis - plein achter Mc Donald’s)

VERLOOP
09.30 Geraardsbergen
11.30 Mons Saint Nicolas en Havré
12.30 vrije lunch
14.00 Mons Sainte Waudru
16.00 Thulin
18.00 terug Berchem station

All posts »

Posted on 21 augustus 2018