Menu

Marie-Claire Alain (86) overleden

Parijs - De Franse organiste Marie-Claire Alain is in de nacht van 26 februari 2013 op 86-jarige leeftijd overleden.

Alain komt uit een muzikale familie in Saint-Germain-en-Laye in de buurt van Parijs. Haar vader was de componist en organist Albert Alain, haar broer de componist en organist Jehan Alain.

Ze studeerde orgel aan het Parijse conservatorium bij Marcel Dupré waar zij talrijke prijzen ontving voor onder andere interpretatie en improvisatie.

Als concertorganiste speelde zij wereldwijd meer dan 2000 concerten. Haar muziekopnames (meer dan 260) omvatten de gezamenlijke orgelwerken van Johann Sebastian Bach, Dietrich Buxtehude, Nicolaus Bruhns, Georg Böhm, François Couperin, Nicolas de Grigny, Louis-Claude Daquin, Johann Pachelbel, Felix Mendelssohn-Bartholdy, César Franck, Jehan Alain en Widor alsmede de orgelconcerti van Francis Poulenc, Georg Friedrich Händel e.a.

Marie-Claire Alain was een veel gevraagde muziekpedagoge waarvoor zij eredoctoraten heeft ontvangen van de Colorado State University en van de Southern Methodist University in Dallas, Texas (USA). (bron: Wikipedia)

Op zaterdag 14 juli 2012 werd ze opnieuw onderscheiden en werd zij benoemd tot grand officier van het Légon d'honneur.

Haar laatste concert in België dateert van  25 oktober 2009 in de kathedraal in Brussel als afsluiting van het 30-jarig bestaan van de "Brusselse Orgelkring".

De uitvaartdienst heeft plaats op vrijdag 1 maart a.s. om 10.00u in de kerk van Saint-Germain-en-Laye.


Interview met Marie-Claire AlainAll posts »

Posted on 26 februari 2013