Gabriël Verschraegen: integraal orgelwerk in twee delen
Publication

Gabriël Verschraegen: integraal orgelwerk in twee delen

€ 48
(price Belgium)
€ 68
(price Europe)
€ 80
(price outside Europe)

Orgelkunst heeft ruim anderhalf jaar gewerkt aan een eerste uitgave van het integrale orgelwerk van de Gentse componist en organist Gabriël Verschraegen (1919-1981) in twee volumes. Zijn eerste orgelcompositie dateert van 1945, zijn laatste van 1974. In een eerste band zijn de liedgebonden orgelwerken opgenomen. Het tweede volume bevat de vrije orgelwerken. De achttien orgelcomposities zijn per deel chronologisch geordend.
Het voorwoord bevat een biografie, een beschrijving van elke compositie met bronvermelding en de dispositie van het Klais-orgel van de Sint-Baafskathedraal te Gent waar Verschraegen organist was. Mogelijke varianten en fouten zijn onderaan in de partituur vermeld. Van de Litanie zijn twee versies gepubliceerd: een versie die teruggaat op het autograaf en een versie gebaseerd op de eerste druk van het Gents Orgelcentrum.

De twee delen samen bevatten 158 bladzijden muziek. Elk deel wordt voorafgegaan door een uitvoerig voorwoord in het Nederlands en het Engels.

Van het integrale orgelwerk van Gabriël Verschraegen bestaat ook een cd-opname. Deze 2cd-box is samen met het decembernummer van 2012 ter beschikking. Voor verdere info en bestelling: klik hier.

Order

deel 1: liedgerelateerde orgelwerken: Partita per Octavo Tono super 'Veni Creator', Choraalvoorspel op 'Veni Creator', Preludium, Interludium en Postludium (toccata) op 'Puer Natus est', Choraal-Praeludium op 'Placare', Postludium op 'Gaudeamus', Jesu Redemptor omnium, Puer nobis nascitur, Choraalvoorspel op 'Sanctus uit de IVe mis', Variaties op het Vlaams Kerstlied 'O Corydon', Toccata Te Deum.

deel 2: vrije orgelwerken: Sonate in e, Passacaglia, Preludium in C, Toccata in h, Preludium en Fuga in C, Litanie [A], Litanie [B], Sonata da Chiesa, Fantasia.

Audio clips

Gabriël Verschraegen | 03. Puer nobis nascitur
Gabriël Verschraegen | 13. Gaudeamus