Luk Bastiaens en Johan Zoutendijk

Luk Bastiaens en Johan Zoutendijk

Sunday 26 June 2022
14:00
zolder oud gasthuis (lezing 14u) en gasthuiskapel (concert 15u30) Herentals
Nederrij 133
2200 Herentals
Bekijk kaart
Johan Zoutendijk | lezing 14u & Luk Bastiaens | orgelconcert 15u30
gratis

Info

0477703287
info@orgelherentals.be

Program

HERENTALS VIERT 250 JAAR VAN PETEGHEM-ORGEL

Slechts weinig inwoners van Herentals weten dat de stad een orgel bezit van de belangrijkste achttiende-eeuwse Vlaamse orgelbouwer Pieter Van Peteghem. Dit bescheiden maar zeer waardevol instrument zit verscholen in het kapelletje van het Oud Gasthuis. Het orgel kent een nogal bewogen geschiedenis en wordt dit jaar 250 jaar oud. De Herentalse orgelvereniging orgel@herentals wil deze verjaardag de nodige luister bijzetten.

Op zondag 26 juni om 14 h zal orgelbouwer Johan Zoutendijk in de Gasthuiskapel een lezing geven over het vermaarde orgelbouwersgeslacht Van Peteghem. Een begeleidende fototentoonstelling zal dit Van Peteghemverhaal voor ogen toveren.

Om 15.30 h is het dan de beurt aan de jarige zelf. Organist Luk Bastiaens verzorgde in het verleden de enige CD-registratie van dit historische instrument en zal aantonen dat het instrument nog steeds in optima forma is.

De gecompliceerde geschiedenis van het orgel, dat in 1907 in Herentals terecht kwam en in 1990 gerestaureerd werd, kan de orgelliefhebber nalezen in de prachtige brochure met CD over alle Herentalse orgels, die tijdens de viering te koop wordt aangeboden.

De aansluitende receptie rondt deze feestelijke verjaardag gezellig af.

De toegang tot lezing, tentoonstelling en concert is gratis.