2020.04
Los nummer

2020.04

€ 15
(prijs België)
€ 22
(prijs Europa)
€ 25
(prijs buiten Europa)

Luk Bastiaens: [editoriaal] Monumentenbeleid

Dirk Steenbrugge: Open brief: Van erfgoed naar snoepgoed, van kerkorgel naar drankorgel

Gilbert Huybens: De orgels van de Sint-Michielskerk te Leuven

Luk Bastiaens: Een gesprek met Nicolas De Troyer

bijlage bij het decembernummer: CD 18: het integrale orgelwerk van André Laporte

Nieuwe uitgaven . Berichten . Overzicht tijdschriften

Bestellen
Dirk Steenbrugge: Open brief: het Schyven-orgel van de Sint-Annakerk te Gent:
Van kerkorgel naar drankorgel, van erfgoed naar snoepgoed

'Wij geloven heilig in de belangrijke rol die een kwalitatieve buurtwinkel in de gemeenschap kan innemen en wij geloven dan ook dat er geen betere functie te bedenken is voor een gebouw als de Sint-Annakerk'.

De Sint-Annakerk, de Gentse Hagia Sophia, sinds 1980 integraal als monument beschermd en met een weergaloze nagalm van meer dan acht seconden, herbergt een van de laatstgebouwde en meest volkomen orgels van Pierre Schyven. Het is geen Cavaillé-Coll pronkstuk en geen Van Peteghem erfgoed, neen, het is een zich in volledig intacte en originele toestand bevindend bescheiden membraanladeorgel met 22 registers. En het staat artistiek op gelijk niveau met de topwerken van deze bouwers. De Gentse gemeenteraad heeft eind 2019 een beslissing genomen rond de herbestemming van deze kerk.

Het herbestemmingsconcept voorziet ondermeer de om- en uitbouw van het doksaal voor de inrichting van een drankgelegenheid... De kerk wordt in erfpacht gegeven aan een warenhuisketen...

Gilbert Huybens: De orgels van de Sint-Michielskerk te Leuven

Volgens de kerkrekeningen van de oude Sint-Michielskerk in Leuven (1165-1781) was er een orgel aanwezig: vanaf 1585/86 zijn de namen bekend van organisten en van orgelmakers onder wie Johannes Posselius, Jean-Baptiste Goynaut en Adrien-Joseph Rochet. In 1781 werd de kerk afgebroken. De parochie verhuisde al in 1778 naar de jezuïetenkerk (1650-1671) in de Naamsestraat. Na 1778 was onder meer Matthias Vanden Gheyn er actief als organist. Van 1795 tot 1801 werd de kerk ingericht als Tempel van de Rede waar in 1798 een orgel werd geplaatst. Dankzij een financiële interventie van het stadsbestuur verwierf de Sint-Michielskerk in 1804 het orgel van de abdij van Herkenrode. Het was in 1744/46 gemaakt door de Luikse orgelbouwer Jean-Baptiste Le Picard: I/18, II/13, III/4, IV/6. De verhuis van Herkenrode naar Leuven gebeurde door Adrien Rochet.
Vermoedelijk werd het eind negentiende eeuw omgebouwd. In de nacht van 11 op 12 mei 1944 werd het door een bombardement vernield. Na de heropbouw van de kerk werd de Leuvense orgelfirma Van de Loo belast met de bouw van een nieuw orgel: I/13, II/9, III/9, P/9. Dom Jozef Kreps trad op als adviseur. In 2017 werd het verkocht ten gunste van het ‘Contius’-orgel, genoemd naar de Duitse orgelbouwer Heinrich Contius (1708-1795). De bouw ervan werd toevertrouwd aan Flentrop (Zaandam) en Joris Potvlieghe en wordt op dit moment afgewerkt door Joris Potvlieghe: I/13, II/13, P/12.
De kapel van Onze-Lieve-Vrouw ter koorts (1705) was jarenlang met de Sint-Michielskerk verbonden en maakt nu deel uit van het KADOC. In 1708 kreeg de Duitser Christiaan Penceler opdracht voor de bouw van een orgel: I/12. Het contract werd recentelijk teruggevonden. Hij verbleef in Leuven van 1708 tot 1717. In die periode maakte hij instrumenten voor de Sint-Kwintens- en de Sint-Geertruikerk, alsook voor kerken in Weelde, Vilvoorde, Geel en Hasselt.

Luk Bastiaens: Een gesprek met Nicolas De Troyer

Vrijdag 21 augustus 2020 — Om 12u30 staat een tweede middagconcert geprogrammeerd in de Gentse Sint-Baafskathedraal waar de recent aangestelde organist Nicolas De Troyer werk brengt van o.m. Bach, Vierne, Peeters en Alain. De jaarlijkse orgelcyclus die tijdens de zomermaanden op donderdagavond wordt georganiseerd door het Gents Orgelcentrum vzw, kon vanwege de coronapandemie niet doorgaan en dat uitgerekend in het jaar dat deze vereniging haar 70ste verjaardag wou vieren. Alle festiviteiten voor dit platina jubileum zijn verschoven naar 2021.
Na afloop van het concert had ik met Nicolas De Troyer een uitgebreid gesprek over zijn passie voor het orgel en zijn nieuwe functie in de Gentse Sint-Baafskathedraal.

Orgelkunst cd 

De 18de cd die Orgelkunst dit jaar publiceert, is gewijd aan het integrale orgelwerk van de Belgische componist en organist André Laporte en dit naar aanleiding van zijn 90ste verjaardag die volgend jaar zal gevierd worden. Voor deze opname deden we een beroep op de Brugse kathedraalorganist Ignace Michiels die de orgelwerken heeft opgenomen op het recent gebouwde Klais/Thomas-orgel in de Collégiale Ste-Waudru te Mons. Manu Mellaerts verleent zijn medewerking voor de trompetsoli.

Zoals steeds besluit Orgelkunst met orgelactualia, recensies en aankondigingen van nieuwe uitgaven, en een inhoudsoverzicht van internationale orgeltijdschriften.

Omwille van de maatregelen die de overheid heeft genomen in verband met de coronacrisis is ook in dit nummer geen orgelconcertenagenda opgenomen.